Journal
01.03.23
There is no Planet B
Hva gjør vi..!? Det brenner på dass, i følge en svensk aktivist. Inspirert av en ung amerikansk jente og som driver nettstedet wholsomeculture.com – og med denne tittelen som i mine refleksjoner – en leken og likevel alvorlig omskriving av det å legge planer. Vi har én plan nå, kjære venner. Vi har alle underskrevet «Paris-avtalen» og hver og én må gå i seg selv og ta noen valg. Ikke så mange, kanskje bare ett.
I ulike mer eller mindre velkjente segmenteringsmodeller blir vi stilt overfor noen valg. Likeså i hverdagen, handlelista og i jobb. Vi vet alle at det er vanskelig å være uenig, og når enkelte giganter er villige til å ofre sin viktigste vare, nettopp fordi den ikke er bærekraftig, hvorfor skulle ikke vi kunne ta den enkle valgene om plasten skal i plast – eller organisk?
De aller fleste som har en plan tar noen valg – visjon, verdier og mål – er noen av disse. Den vi tar lettest på er «verdier». Vi trenger bare noen liksomord for å bli ferdige, så skjønner vi ikke at nettopp dette er både limet og løftet til dem vi er til for. «Kundeløfte» har vi fått med oss i mang noen seminarer, men verdiene som driver oss, kundeavtalen med oss selv og markedet, ordene vi skal ta våre valg basert på, nye markeder, produkter og tjenester. Er forslagene innenfor våre verdier, eller i strid med. Velger vi bort eller velger vi å gå på akkord med?
Sveriges mest kjente, IKEA, har lovet oss innen 2030 å være 100% bærekraftige. For å kunne stå inne for dette, velger de bort kanskje det viktigste produktet de har, kjøttbollene. De erstattes med boller som er plantebaserte, og de smaker faktisk bedre enn av kjøtt fra dyr. Rett og slett forbilledlig. Ikke nødvendigvis fordi de velger planter i stedet for dyr, men konsekvensen av noen verdivalg. Likeså Audrey Castonguay som er grunnleggeren til Wholesome Cutlure, og ikke minst Yvon Chouidard – grunnleggeren av Patagonia, begge kjent for sine løfter til naturen. På denne måten settes oppgavene i perspektiv.
Mer enn noe annet betyr dette mye for vårt arbeide i BGGB, for vårt engasjement i å bekrefte, endre eller sikre at varemerkene er rustet og med egenskaper helt avgjørende ikke bare i fremtid, men også i nåtid. Nå gjelder det. Vi gleder oss over mange svært motiverte prosjekter som gjør en forskjell i sine kategorier, i sine markeder og for sine organisasjoner. Det vi måtte ha igjen av krefter etter en lang karirere har dette fokus, og kun dette. Vi har ikke flere planeter å ta av.
12.07.21Vi vet jo dette; Man skal helst erfare det selv!
Jeg har ingen problemer med å skryte på meg nok referanser til å bli en smule eller mer – eplekjekk. Å lire ut av seg all sin erfaring, navnedropping og alt som vokste inn i himmelen, kan være en god egenskap. Litt selvskryt hjelper, men i rimelige porsjoner. Store eller små spiller mindre rolle. Ikke tro at bare fordi noen er store, sitter de med nøkkelen til enhver markedssuksess. Det er ikke slik. De fleste store er blitt det fordi de traff planken og tok stor risiko. Å være først – eller tidlig ute – i en kategori hjelper. Å komme på topp ti lista hjelper også. Å ta en lederrolle – eller aller helst – en utfordrerrolle – likeså. Den mest inspirerende rollen – er driverrollen. Den som driver en kategori og markedslederne til vanvidd.
For noen år siden – for mange år siden – hadde jeg gleden av å drive et frekt reklamebyrå i Stavanger sammen med dyktige partnere og medarbeidere. Vi satte ikke bare byens byråer til veggs – vi eide byen. Ryktet vårt var enestående; «Dere er dyre, men gode». Det er posisjonen sin det!
Som seg hør og bør dukket kopistene opp. En etter en. På alle tenkelige måter. Lanseringer av konsepter i ulike bransjer vi hadde gjort før, bruken av fotografer, typografi og grafisk design. Vi fikk ofte høre – «at det ikke var så vanskelig for dere med så mange spennende kunder» – og vi var selvfølgelig enige i det. Men vi visste hvilke alvorlige diskusjoner og investeringsvilje våre kunder var med på i vår samskaping. Og når rikskunder fra Oslo dukket opp på vår kundeliste, kom interessen fra kolleger også i hovedstaden. Der og da startet min videre reise i en bransje jeg elsket.
Nå vet jeg ikke helt hva som skjer og driverrollen noen få norske reklamebyråer en gang representerte, er nå helt borte. Det vil si – ikke helt. En håndfull norske reklamebyråer – knapt – lager morsomme filmer, men det stopper der. I mangel på gode ideer og markedskonsepter, har den digitale jamringen tatt grep. Det skal være klikkbart, mest mulig riktige søkeord og det må kunne konverteres. Substansen og arbeidsgleden er blitt borte. Hvor ble det av lidenskapen, begeistringen, kampene og streben etter det beste av visuell og verbal evne til å drive en dialog med markedet?
Start Up..!? Ta tilbake lidenskapen i markedskommunikasjonen, i kulturbyggingen og ikke minst i det visjonære. I løpet av høsten kommer det noen klinkekuler, så følg godt med!
Kunta Kinte
Disse to herlige jentene dukket opp med sin landeveisbutikk langt inn på en skogsvei i Agder. En bil i timen? Maks. Vi var 3 i reisefølget vårt og vi kjøpte fem ting. Så med én bil i timen var de nesten utsolgt. Og alt var hjemmelaget – dvs kortreist – som det nå heter. 😉
01.05.20
Ka då ittepå?
Om du ikke var tydelig posisjonert før C-19, bør tida være inne for å gjøre dette nå.
Virus, smitte, pandemier, oljepris, finanskrise og alt annet faenskap er en del av den verden vi lever i. Ifølge Bill Gates sitt foredrag allerede i 2014 var han svært tydelig på at vi vet at disse situasjonene vil oppstå med jevne mellomrom. Også i fremtiden, men at ingen – absolutt ingen land i verden vil være forberedt om det skjer igjen.
Så står vi der med nisselua igjen og tas på senga med knapt ei fille rundt edle deler. La meg beskrive det slik; Under siste finans- eller var det oljekrise – husker ikke helt, stoppet oljeselskapene på norsk sokkel over natten alle investeringer. Samtlige norske kurs- og konferansehotell gikk på en smell med et jordskjelv av kanselleringer. Likeså ”maskineringsindustrien” i Stavanger. Det finnes bortimot et hundretalls av disse i det lokale markedet og alle er etablert i medgang. Alle hadde nok å gjøre og alt fra garasjer og løer på Jæren, gamle hermetikkfabrikker i sentrum ble fylt opp med store dreiebenker, automatiserte og digitalstyrte anlegg til millioner av kroner. Så smalt det og ingen var spesielt posisjonert som verken spesielle og/eller unike på noen måte. Hva skal da markedet ”velge på”..!? Pris! er svaret.
Pris er det mest valgte kriteriet når en vare, et merke eller en produsent ikke har noe spesielt å fare med. Produktene er helt like og det er på ingen måte noe som helst som skiller dem fra hverandre. Som differensierer.
Slik er det nå også. Viruset går løs på oss og markedet trekker seg unna. Ingen bruker tiden til å tenke tanken å gjøre en forskjell i et marked der det er mer enn nok å velge i. Selv i flykategorien er det mer enn nok å velge i. Norwegian, eller SAS. Hvem skal vi velge og hva er differensiatorene, driverne eller ”the unique proposition”..!?
Merkevarebygging handler om tre ting; Innsikt, differensiering og pris. Når flyplassen på Ibiza fokuserer på ”Party Party”, er det ikke sikkert vi liker det, men det er en tydeliggjøring av aspirasjonsretningen til øya og envalgt strategi. Når IKEA ber oss om å montere møblene selv, er det ikke alltid vi synes det er så moro, men vi forstår at vi sparer penger om vi gjør noe av jobben selv. Og når Apple frir til det emosjonelle er det ikke fordi intellektet ikke liker det, men fordi vi forstår at det er alternativet til det motsatte. Derfor endret disse på kategoriene, vår opplevelse og bruken av dem.
Så hva er din C-19 strategi..!?
28.10.19
Får jeg dere til i det minste å stille spørsmål og å la deg inspirere over de enorme mulighetene, til potensiale og gigantenes arena, er det plass for alle og som gjerne begynner i det små, bare du sikrer deg volum, så går det nesten på skinner og av seg selv.
I denne kategorien og innenfor marketing, er det ingen ende på ord og begreper og sjargonger, og som tar seg selv såpass høytidelig at de alle og hver for seg vil påberope seg å være den beste metoden for det meste. Det er ikke i min hensikt å beskrive alle disse, ei heller miksen mellom Internett og TV, Direct Mail og Mail, Chat eller Instagram, eller hva som er Inboand og/eller Facebooks fortreffelighet. Alt dette finnes på nettet og er lett tilgjengelig. Det er min hensikt å skissere strategisk tenkning i den nye markedog salgsrevolusjonen, og alvoret og dimensjonene Internett har skapt og hvordan gigantene driver dette vs vi som så vidt er kommet i gang. Min viktigste anbefaling til alle som ønsker å lykkes på nettet er at suksessen trenger en tenkning som jeg har lekt med tittelen til denne boka – nemlig ”KickassDotCom.”
Utdrag. Boka lanseres på Hegnar Forlag 2019/2020.